Tee omat varusteesi - Säärystimet

Sain kyselyitä siitä miten tein repun kanssa mätsäävät säärystimeni, joten tässä tulee ohjeet!

Tarvitset: palan trikoota, pienen palan jotain vahvempaa kangasta, kaksi hakasta (esim. Prym Hooks and eyes no. 9) ja noin 5 cm tarranauhaa (kumpaakin puolta, paitsi jos sinulla on Altrat tms kengät jossa on tarranauhan vastakappale jo valmiina). Kaikki tarvikkeet löytyy esim Eurokankaasta. Kannattaa penkoa läpi palalaarit, niistä löysin hienoja trikookankaita edullisesti.

Aloita mittaamalla nilkan ympärysmitta (A) ja juoksukenkä jalassa ympärysmitta kantapäästä nauhojen viimeiseen lenkkiin ja takaisin (B), sekä mitta nilkasta jalan päältä viimeisiin nauhoihin (C). Minun mittani ovat 19cm (A), 35cm (B) ja 19cm (C), kengänkokoni on 38,5. Tee omilla mitoillasi kaava, johon lisätään 1cm saumanvaraa joka reunaan. Leikkaa trikoosta kaavan avulla kaksi palaa.

  • A: nilkan ympäri

  • B: jalan ympäri

  • C: nilkasta viimeiseen nauhaan

Muista lisätä noin sentti saumanvaraa joka reunaan

Ompele ensimmäisenä saumat C yhteen nurjalta puolelta, eli tämä on sauma mikä tulee jalan päälle. Käytä kaikkiin saumoihin jousto-ommelta, jotta ommel joustaa kankaan mukana kun puet ja riisut säärystimiä. Seuraavaksi käännä reunat A ja B noin sentin verran ja ompele suoralla ompeleella. Jos sinulla on saumuri, niin palojen reunat voi tietysti päästellä sillä, etteivät ne pääse purkautumaan.

Kärkivahviketta varten tarvitset pienen palan (minulla noin 5cm x 9cm) jotain vahvempaa venymätöntä kangasta. Taittele kangas kuvan mukaisesti sauma nurjalle puolelle ja ompele säärystimen kärjen päälle. Koukku ommellaan käsin kärjen alapuolelle. Koukku kannattaa olla vähintään koko 9, isompikin käy mutta ei pienempi.

Lopuksi ommellaan tarranauhan pehmeä puoli (varsinkin jos sinulla on Altrat, niissä on aina tarran karkea puoli valmiina) säärystimen kantaosan sisäpuolelle. Jos sinulla ei ole kengissä jo valmiina vastakappaletta, tarvitset liimattavan tarranauhan jotta saat sen kiinni kenkään. Nyt olet valmis metsäpoluille, eikä enää tarvitse kaivaa risuja ja käpyjä kengistä!

  • Ompele tarranauha kantapäähän

  • Altran valmis tarranauha (gaiter trap)

  • Liimattu tarranauha

Valmis!

Edellinen
Edellinen

NUTS 300

Seuraava
Seuraava

Tee omat varusteesi - Reppu