Tee omat varusteesi - Reppu

Pacific Crest Trailillä tapasin japanilaisen miehen, joka pitkän aikaa kulki samaa tahtia kanssani ja törmäsimme polulla lähes joka päivä. Kaverin polkunimi oli "Watermelon", tosin ikinä ei selvinnyt että miten hän oli sen saanut. Watermelonilla oli hieno reppu, pieni ja tyylikäs, sulavalinjainen. Yhtenä päivänä kun istuimme lounaalla vierekkäisillä mättäillä kysyin repun merkkiä. Hämmästyin kun hän sanoi tehneensä sen itse. En olisi ikinä uskonut, niin hieno se oli! Tapasin PCT:llä myös muita jotka olivat tehneet itse varusteita, käyttökelpoisia vielä! Sen jälkeen mielessä onkin ollut omien varusteiden ompelu, ja nyt kun tätä aikaa ja energiaa on ihan liikaa, päätin toteuttaa suunnitelmani.

Halusin tehdä repun samasta materiaalista kuin vanha Waymark Gearin reppuni on, eli Xpacistä. Xpac on nylonia joka on vahvistettu polyesterlangoilla ja vedenpitävällä kalvolla. Enemmän kuluviin kohtiin (kuten selkäpaneeli) käytin paksumpaa Xpaciä (VX21) ja muihin ohuempaa (VX07). Kevyempiäkin materiaaleja olisi, kuten dyneemakomposiitti, mutta se on niin kallista etten uskaltanut ensimmäiseen reppukokeiluuni sitä ostaa. En ollut koskenutkaan ompelukoneeseen ainakaan 15 vuoteen, joten olisin varmaan vain pilannut kalliin materiaalin. Painoero Xpaciin ei kuitenkaan ole niin suuri, ja dyneemaa saa vain mustana ja valkoisena. Lähes kaikki materiaalit tilasin Saksasta Extremetextilistä.

Aloitin repun teon leikkaamalla kaikki osat valmiiksi, mitat otin vanhasta repustani joka istuu selkääni tosi hyvin. Sitten aloin lisäilemään paloihin taskuja, solkia ja hihnoja mitä niihin halusin. Ainoa osa mihin tein ihan kaavan, oli olkahihnat. Halusin niihin S-mallin, jotta ne istuvat paremmin. Olkahihnojen pehmusteena käytin 6mm paksua solumuovia, jota leikkelin tavallisesta makuualustasta. Tämän paksumpi pehmuste ei olisi mahtunut ompelukoneen paininjalan alle. Hihnojen sisäpuoli on pehmeää Coolmax-verkkokangasta.

Parasta vanhassa Waymark Gearin repussani on isot sivutaskut ja iso verkkotasku, joten ne halusin myös uuteen reppuun. Taskuja ei voi olla liikaa, joten lisäsin myös stretch-taskut kumpaankin olkahihnaan ja repun pohjaan. Halusin tästä repusta kuitenkin vähän kevyemmän ja pikkuisen pienemmän, joten lisäsin vain ne hihnat mitä tiesin tarvitsevani. Lantiovyöstä en kuitenkaan halua luopua. Vaikka reppu ei olisikaan painava, tykkään että se pysyy nätisti paikallaan eikä heilu. Olin jo tehnyt isomman pehmustetun lantiovyön, mutta muutin viime hetkellä mieleni ja teinkin kevyemmän vyön 30mm leveästä hihnasta.

Xpacin ompelussa hankalaa on se, ettei siihen oikein voi laittaa nuppineuloja, koska materiaaliin jää reikä. Samasta syystä on hyvä välttää jo ommeltujen saumojen purkamista. Eli ennen kuin ompelet, tarkista että osat ovat oikein päin ja oikeassa kohdassa. Kun olin saanut kaikki tarvittavat osat liitettyä etu-, taka-, ja sivupaneeleihin, ompelin ne kiinni toisiinsa. Tämä oli koko projektin hankalin osuus, kun reppu on jo lähes kokonainen ja hankala pyöritellä. Reppu oli valmis viikon päästä siitä kun olin saanut materiaalit postissa. Käyttämäni ompelukone on ihan tavallinen EVA-merkkinen kone, joka kylläkin ompelee myös esim nahkaa (kiitos Pasille koneen lainasta!). Tässä laskettuna suurinpiirtein käyttämäni materiaalit ja paljonko ne tulivat maksamaan:

MATERIAALIT

  • Xpac VX21 ja VX07, noin 1,5m 40€

  • Nauha (webbing) 19mm 3m 3,60€

  • Nauha (webbing) 25mm 2m 2,60€

  • Nauha (webbing) 30mm 2m 4€

  • Pyöreä kuminauha (elastic cord) 3mm 3m 3,90€

  • Verkko (mesh) 1m 10,90€

  • 3D verkko (mesh) 3mm (olkahihnat) 6,90€

  • Kaikki soljet n. 20€

  • Stretch-verkko 1m 7,90€ (Shelby outdoor) tätä meni siis vain pieni pala mutta minimitilaus oli 1m

  • Trikoopala 10€ (Eurokangas)

Yhteensä siis 116€. Tähän tuli vielä toimituskulut Saksasta, muistaakseni 13€.

Reppu on nyt käynyt pienen yön yli metsäretken ja vaikuttaa hyvältä, kaikki tarvittava mahtui siihen mainiosti! Koska minulla ei nyt ole taskuja lantiovyössä, tein ylijäämäpaloista myös vyölaukun, jonka voin tarvittaessa ottaa mukaan. Trikookin oli niin kivan näköistä, että siitä ompelin vielä repun kanssa sopivat säärystimet.

Ylimpänä Xpac VX21, valkoinen ja harmaa kevyempää VX07. Näitä saa monissa eri väreissä!

Sivutaskut ommeltuna sivupaneeleihin

Olkahihnat valmiina

Venyvä verkkotasku repun pohjassa

Siinä se on!

Jopa nykyajan jättipuhelimet mahtuu olkahihnan taskuun

Extrana mätsäävät säärystimet

Edellinen
Edellinen

Tee omat varusteesi - Säärystimet

Seuraava
Seuraava

Pelko