Pa**a juttu

Eräänä aurinkoisena päivänä Espanjalaisen uima-altaan äärellä tuli puheeksi lentoemokollegojen kanssa vanha tuttu aihe, eli vatsan toiminta. Joku siinä sitten kyseli, että kuinka tarpeet hoidetaan vuoristovaelluksilla? Niin, eihän sitä voi tietää jos ei ole vuoristossa liikkunut. Aihe on kuitenkin sellainen, jota jokainen vaellukselle lähtevä on varmasti joskus pohtinut.

Esimerkiksi Nepalissa lähes kaikilla vaelluksilla matkan varrella on majataloja, joiden wc-tiloja voi käyttää. Varsinkin ylempänä vuorilla vaeltajan väsyneitä reisilihaksia ilahduttaa lähes poikkeuksetta "reikä lattiassa" tyylinen wc. Vaikeusastetta saattaa lisätä myös jäinen lattia ja edellisten kävijöiden jättämät "terveiset", kun ei olla ihan osuttu siihen reikään...

Telttavaelluksilla, kuten Intian Himalajalla viime kesänä, apupojat kaivoivat leiripaikalla maahan kuopan ja pystyttivät päälle teltan. Toisinaan saniteettitiloja ei ole lähettyvillä kun niitä tarvitsisi, silloin on vain hakeuduttava parhaaseen mahdolliseen paikkaan vaikkapa kiven taakse. Wc-paperin voi hävittää polttamalla, sitä varten on hyvä kantaa taskussa sytkäriä.

Everestin perusleiri Nepalissa rakennetaan joka vuosi uudelleen jäätikön päälle, sieltä kannetaan kaikki jätteet pois. Alueella vaeltava näkee usein polkua alaspäin kiiruhtavia nepalilais-setiä selässään iso sininen tynnyri. Kyllä vaan, kakkatynnyri. Kun ollaan tarpeeksi korkealla, on pakkasta. Kun on pakkasta, mikään ei tietenkään maadu, vaan jäätyy. Siksi vuoristossa pitää toisinaan tehdä asiansa pussiin, joka sitten kannetaan alas vuorelta.

Vuorilla pitää juoda paljon, koska munuaisten toiminta kiihtyy kehon yrittäessä sopeutua ohuempaan ilmaan ja tämä lisää virtsaneritystä. Miehillehän pissalla ravaaminen ei ole homma eikä mikään, mutta kuinka toimivat naiset, kun päällä on monta kerrosta villaa, gore-texiä ja untuvaa ja ympäristö kaikkea muuta kuin sopiva kiven takana kyykkimiseen? Asia on tullut ajankohtaiseksi itsellekin, kun heinäkuu ja vuorikiipeilyreissu Kirgisiaan lähestyvät. Naisille on suunniteltu apuvälineitä, joiden avulla "asioiden" hoitaminen onnistuu vaatteita vähentämättä. Malleja löytyy monenlaisia, tässä yksi esimerkki. Voi olla että vaatii pientä treeniä, ennen kuin tällaisen avulla onnistuu pulloon pissaaminen makuupussissa ilman vahinkoja. Mutta kun vaihtoehtona on lähteä keskellä yötä teltasta ulos yli 6000m korkeudessa pakkaseen kyykkimään, niin taidan ainakin yrittää...

Paska juttu, mutta tulipahan kirjoitettua. Tässä vielä muutama aiheeseen liittyvä kuva:

Nepalissa vaeltaessa voi tulla vastaan näinkin hienot saniteettitilat.

Tai tällaiset...

Varo jäistä lattiaa!!!

Telttaleiri Ladakhissa, Pohjois-Intiassa. Sininen teltta toimittaa vessan virkaa.

Hätä voi yllättää myös huippuharjanteella, kun olet köydellä sidottu ryhmään muita ihmisiä. "Kaverit, katotteko hetken toiseen suuntaan..."

Edellinen
Edellinen

Viidakkoon!!!

Seuraava
Seuraava

Ylämaan seikkailu jatkuu