Lhasan kahdet kasvot

Lhasa on ollut Tiibetin pääkaupunki jo yli 1300 vuotta. Kiinalaiset valloittivat Tiibetin noin 60 vuotta sitten, nyt jo lähes puolet Lhasan 500 000 asukkaasta on kiinalaisia. Kaupungista löytyy sekä kiinalaiset että kansainväliset merkkiliikkeet, on Pumaa, Adidasta ja Jack & Jones. Upouuden ostoskeskuksen ulkoseinässä komeilee Bossin mainos ja kirkkaasti välkkyvät valotaulut mainostavat viihde-elektroniikkaa. Etenkin nuoriso pukeutuu kuin missä tahansa länsimaassa ja syö paikallisessa pikaruokaravintolassa. Tämä on kiinalaista Lhasaa, josta ei tarvitse kävellä kuin pari minuuttia mennäkseen ajassa tuhat vuotta taaksepäin.

Kaupungin sydämessä sijaitsee Jokhang, Tiibetin vanhin buddhalaistemppeli ja pyhiinvaelluskohde. Temppelin edustalla leijailee hyväntuoksuinen savu, joka tulee suitsukkeena poltettavista katajanoksista. Pyhiinvaeltajat kiertävät Koraa, hyvää onnea tuovaa kierrosta, temppelin ympäri. Omistautuneimmat tekevät tämän heittäytymällä joka askeleella vatsalleen maahan. Jokhangia kiertävästä ihmismassasta kuuluu tasainen mumina "om mani padme hum" ja rukousmyllyjä pyöritetään ahkeraan.

Vanhan kaupungin kapeilla kujilla on myyntikojuja, joista löytää kaikkea mahdollista jakin lihasta kenkiin ja vihreästä teestä hammasproteeseihin. Toinen vaihtoehto on hoitaa ostokset isossa kiinalaisessa supermarketissa.

Potalan palatsin käytävillä voi aistia menneiden aikojen tunnelman ja kuvitella kuinka Dalai Lamat ovat asuttaneet tätä upeaa rakennusta vuosisatojen ajan. Palatsissa on 200 000 buddha-patsasta ja entisten Dalai Lamojen haudat. Kuinka käy nykyisen Intiassa maanpaossa olevan Dalai Laman, kun hänen elämänsä päättyy? Saadaanko hänen ruumiinsa haudata edeltäjiensä seuraan Potalaan? Tiibetiläiset elävät tiukassa valvonnassa kiinalaisten asettamien sääntöjen mukaan, jotka eivät varmasti aina ole heitä kohtaan reiluja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Tiibetiin ei tulisi matkustaa. Kuten 14. Dalai Lamakin on sanonut; "Menkää Tiibetiin ja kertokaa kaikille mitä olette siellä nähneet ja kuulleet."

Lhasan uusin ostoskeskus.

Pikaruokaravintola samalla aukiolla kuin 1300 vuotta vanha Jokhang

Pyhiinvaeltajia kiertämässä Jokhangin temppeliä.

Vanhan Lhasan kapeita kujia.

Kasvisosasto.

Edellinen
Edellinen

Everest Base Camp - Nepal vai Tiibet?

Seuraava
Seuraava

Maailman korkein junamatka