Komodon kauheat varaanit

Lapsesta asti olen katsonut paljon luontodokumentteja, varsinkin eläimistä kertovat pätkät ovat olleet suosikkejani. Monta erikoista otusta on jäänyt mieleen, ja joskus suunnittelen matkanikin sen mukaan, että pääsen bongaamaan jonkun niistä. Yksi pelottava hirviö oli ylitse muiden, siksi päätinkin matkustaa Komodolle.

Jos joku ei vielä tunne Komodon varaania, niin kyseessä on lisko, joka elää vain Komodon saarella ja muutamilla lähisaarilla Indonesiassa. Veijari saattaa kasvaa jopa kolmemetriseksi ja painaa 70 kiloa. Kovin läheltä näitä ei kannata mennä katselemaan, lisko voi nimittäin yhdellä puraisulla tappaa esimerkiksi puhvelin tai hevosen. Pitkään luultiin että kuoleman aiheuttavat bakteerit, joita on varaanin syljessä, kunnes tutkijat löysivät myös rauhaset, jotka erittävät myrkyllisiä proteiineja. Ei siis mennä vetämään hännästä!

Matka Komodon kansallispuistoon ei ole sieltä helpoimmasta päästä, siksi siellä ei olekaan niin paljon turisteja kuin voisi kuvitella. On joko lennettävä pikkuisella lentokoneella Floresin saarelle, matkustettava useamman indonesialaisen saaren läpi bussilla (en suosittele...), tai kulkea vesiteitse. Valitsin jälkimmäisen ja se osoittautuikin hyväksi vaihtoehdoksi.

Perama-yhtiön "turisti-risteily" lähti Lombokin saarelta kohti Komodoa, matkaa tehtiin kolme päivää. Laivalla nukuttiin siskonpedissä sisäkannella, muutama rohkea yritti nukkua ulkona kannella, mutta luikkivat häntä koipien välissä sisätiloihin kun merenkäynti ja tuuli yltyivät. Matkan varrella pysähdyttiin muutamaan paikkaan snorklaamaan.

Vietettyämme kaksi yötä laivalla, Komodon saari vihdoin näkyi horisontissa! Laiturilla meitä oli vastassa vartija, joka lähti johdattamaan meitä saaren sisäosiin ja etsimään näitä hurjia satakiloisia liskoja. Valitettavasti liskot olivat tällä kertaa liian hyvässä piilossa, emmekä löytäneet niitä. Kansallispuiston päämajan keittiön ovella kylläkin makoili muutama laiska yksilö ruoantähteiden toivossa...Ennen risteilyn päättymistä Labuanbajon kalastajakylään, pääsimme vielä snorklaamaan Komodon saaren Red Beachille. Ranta on saanut nimensä sen hiekan seassa olevista punaisista korallinpalasista. Yksi hienoimmista paikoista missä olen koskaan pinnan alle sukeltanut!

Vähän jäi kaivelemaan se, että en nähnyt kuin ne muutamat laiskat varaanit. Siispä Floresin saaren tutkimisen jälkeen palasin Labuanbajoon ja lähdin päiväretkelle Rincan saarelle, joka on myös Komodon kansallispuiston alueella. Vastassa oli taaskin puistonvartija, ison kepin kanssa. Kuten muistatte, varaanit eivät ujostele käydä isommankaan otuksen kimppuun, joten keppi on hyvä olla kun lähtee varaanijahtiin. Monen tunnin kävelyn aikana näimme useita yksilöitä, olin enemmän kuin tyytyväinen! Kuin olisi astunut avaran luonnon dokumenttiin. Varaanit ovat päiväsaikaan melko passiivisia, koska on kuuma, joten keppiä ei onneksi tarvittu.

Lähtö oli Lombokin saarelta

Rentoa laivamatkustamista

Red beach

Labuanbajo

Edellinen
Edellinen

Mielenrauhan mestarit

Seuraava
Seuraava

Viva Mexico!