Japanilaiset kylpyohjeet

Japani sijaitsee mannerlaattojen liitoskohdassa, tästä syystä siellä on paljon tulivuoria ja kuumia lähteitä. Kuumissa lähteissä tykkäävät kylpeä sekä turistit, että paikalliset. Turisti saattaa kuitenkin tarvita pientä opastusta siihen, kuinka onseneissa toimitaan. Ainakin minä tarvitsin ensimmäisellä kerralla. Onneksi saimme oppaaksi Yukikon, Hakuba Alps Backpackersin emännän. Kyse oli siis paikallisten suosimasta onsenista, ei niinkään turisteja varten rakennetusta kylpylästä.

Onseniin on yleensä jonkunlainen sisäänpääsymaksu, täällä se oli ainoastaan sata yeniä, eli noin 0,80 euroa. Kengät jätetään ovenpieleen hyllyyn, kuten usein Japanissa on tapana sisätiloihin mentäessä. Lähteillä on miehille ja naisille erilliset osastot, kylpeminen tapahtuu ihan ilkosillaan. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös pieni pyyhe, jolla voi sitten tarvittaessa peitellä intiimit alueet, jos ujostuttaa. Pakko ei ole.

Ensin siis vaatteet pois, ne taitellaan hyllyssä olevaan koriin ja siirrytään kylpyhuoneen puolelle. Se pieni pyyhe joka on mukana, käy tässä vaiheessa myös pesemiseen. Ennen lähteeseen menoa tulee käydä suihkussa. Tässä vaiheessa saattaa ihmetyttää, että miksi suihkun letku on niin lyhyt? Eihän suihku yletä edes pään yläpuolelle. Siksi, että Japanissa tulee suihkutella pienellä jakkaralla istuen. Ei muuta kun istumaan ja kunnon pesu pyyhkeellä hangaten niin että iho punottaa. Suihkussa istuessa näet itsesi koko ajan edessä olevasta peilistä. Ettei vaan jää mikään kohta pesemättä.

Puhtaana saa sitten siirtyä lähteen puolelle. Lähteiden lämpötila vaihtelee, yleensä se on 50 asteen paikkeilla. Virallisen määrityksen mukaan kuitenkin vähintään 25 astetta. Veden uskotaan edistävän terveyttä ja se sisältääkin monenlaisia mineraaleja. Yukiko sanoi sen auttavan hänen iho-ongelmiinsa. Kuuma lähde on ulkona, vesi on ihanan lämmintä ja sinne astuessa on hyvä huokailla äänekkäästi että kaikki varmasti tietävät kuinka paljon nautit. Ja se pieni pyyhe, sitä ei saa laittaa veteen, vaan sen voi jättää altaan reunalle, tai taitella pään päälle. Jos sinulla on pitkät hiukset, laita ne kiinni niin etteivät mene veteen. Olin jostain lukenut, että onseniin ei ole menemistä, jos sinulla on tatuointeja. Yukikon mukaan tämä on ehkä vähän vanhentunutta tietoa, koska nykyään Japanissakin on tatuointeja muillakin kuin mafian jäsenillä. Ainakaan minua ei käännytetty ovella pois, en siis ilmeisesti näytä japanilaiselta Yakuzalta...Siinä sitä istuttiin 50 asteisessa vedessä alasti paikallisten seassa, katseltiin tähtitaivasta ja kuutamossa hohtavia Japanin Alppeja. Olisin voinut olla siellä vaikka koko yön, mutta sulkemisaika lähestyi joten 45 minuutin jälkeen oli pakko lähteä pesulle. Taas hinkattiin peilin edessä istuen niin että varmasti lähti ainakin yksi kerros nahkaa, tuli puhdasta. Kylpemisen jälkeen olo oli vähintään yhtä rento kuin saunasta tullessa.

Myöhemmin reissulla majoituimme Iton rantakaupungissa K's House Ito Onsenissa, jossa oli oma onsen. Kun oli koko päivän kävellyt pitkin kaupunkia, oli mahtavaa pulahtaa hotellin omaan kuumaan lähteeseen rentoutumaan. Suosittelen onsen-kokemusta jokaiselle Japanin-kävijälle!

K's House Ito Onsenin oma kuuma lähde.

K’s House Ito Onsen

Kuvitetut kylpyohjeet.

Edellinen
Edellinen

Maailman korkein junamatka

Seuraava
Seuraava

Japanin tähtöset