Etkö sinäkin haluaisi keventää?

Aloitin kevennysprojektin joku aika sitten, ja asiaan perehtyessäni olen huomannut että keventäminen on täällä Suomessa vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Siis jos haluaa keventää oikein olan takaa, eikä vaan vähäsen.

Kyseessähän on siis rinkan kevennys. Minulla on hyvin pitkälti kaikki mahdolliset varusteet, mitä retkeilyyn ja vaeltamiseen voi tarvita, mutta nyt haluaisin keventää taakkaani ja sen vuoksi aika moni varuste menee vaihtoon. Tekniikka ja materiaalit ovat kehittyneet valtavasti ja varusteet sen myötä keventyneet. Niin sanottuja "ultralight trekking" varusteita ei kuitenkaan ole Suomen markkinoilla ole juuri saatavilla. Mistä tämä johtuu? Eivätkö suomalaiset halua keventää? Onko syynä perinteinen suomalainen "äijämeininki" ja "kylläminäjaksan-asenne"? "Mun rinkka on isompi kuin sun rinkka!" Eli nähdäänkö se heikkoutena, jos kantaa puolta pienempää rinkkaa kuin muut? Vai eikö vain olla tietoisia siitä mahdollisuudesta, että 25 kilon sijaan se reppu voisikin painaa vain 15kg?

Itse kun retkeilen edelleen enimmäkseen itsekseni, tulee kannettavaa vielä enemmän, kun ei voi jakaa varusteita kaverin kanssa. Vaikka superkevyitä varusteita ei helpolla saakaan, on se kuitenkin näköjään helpompaa kuin sen vakituisen vaelluskaverin löytäminen. Hehheh.

Suurin osa suomalaisista melko varmasti retkeilee vain sulan maan aikana, jolloin ei tarvita ihan niin järeitä varusteita kuin talviretkeilyssä, joka onkin sitten asia erikseen. Mistä tämän keventämisen sitten voisi aloittaa??? Itse aloitin sen tilaamalla uuden teltan Ameriikan ihmemaasta, jossa näitä "tosikeveitä" varusteita on tarjolla pilvin pimein. Uuden teltan myötä rinkkani kevenee jo noin 1,5 kiloa! Vain yhden varusteen vaihtamalla!

Teltta odottelee kaverini luona New Yorkissa, onneksi pääsen vihdoin hakemaan sen ensi viikolla! Saa nähdä löytyykö samalla reissulla myös jotain muuta kevyttä; esimerkiksi rinkkaa vaihtamalla on mahdollista pudottaa vielä vähintään kilo pois.

Kun majoite, makuupussi, alusta, ynnä muut pakolliset varusteet eivät vie niin paljoa tilaa ja ovat keveämpiä, ei myöskään tarvitse enää raahata sitä 80 litran fjällräveniä tahi savottaa, kun pienempikin riittää. Iso ja järeä rinkka voi painaa tyhjänä melkein neljä kiloa, kun keveimmät markkinoilla olevat painavat reilusti alle kilon. Tietenkin jos haluaa aina kantaa mukana nokipannua, kattilasettiä, kaksia vaihtokenkiä ja puhdasta paitaa joka päivälle, ei ehkä kannata siitä savotasta luopua.

Viimeksi kun tein pitemmän vaelluksen itsekseni, rinkkani painoi ihan kamalan paljon. Olin Skotlannissa, eikä minulla ollut tilaisuutta punnita sitä kun lähdin kävelemään, mutta pirun painava se oli! Jaksoin sen kuitenkin kantaa, sisukas kun olen!

Nyt oikein jännittää tämä projekti, kuinkahan paljon sitä saa rinkan painosta pudotettua pois!? Esimerkiksi Erin Saver, joka on tehnyt monta useamman kuukauden vaellusta, kantaa reppua jonka ns. peruspaino (paino ilman ruokaa ja vettä) on alle kuusi kiloa. Kuinka se on mahdollista, sen voi lukea Erinin blogista.

Palataanpa aiheeseen kun olen saanut telttani haettua ja testiretken tehtyä!

West Highland Wayllä rinkkani painoi vielä ihan liikaa

Hetta-Pallas-reitille voi lähteä aika pienellä repulla kun matka on lyhyt

Reppuni Pik Leninillä painoi jonkun verran

Edellinen
Edellinen

Stok Kangri osa 1

Seuraava
Seuraava

Mielenrauhan mestarit