Momoilua

Vaellusten välillä oli tälläkin kertaa useampi päivä vapaata, jotka vietin Kathmandussa. Pari päivää menee ihan kivasti kirjoja lukiessa ja loikoillessa, mutta sitten alkaa jo tekemättömyys ahdistaa. Sain ystävältä loistavan ehdotuksen osallistua kokkikurssille. Vaihtoehtoja oli useampi, niistä mielenkiintoisin oli momo-kurssi.

Momot ovat taikinanyyttejä eli mykyjä, joihin voi täytteeksi laittaa melkein mitä vaan jääkaapista löytyy; jauhelihaa, kanaa, kasviksia, juustoa tai jälkiruokaversioon vaikka suklaata. Niitä voi ravintolassa tilata joko höyrytettynä tai paistettuna.

Monessa eri maassa löytyy omat versionsa mykyistä, kuten Venäjän pelmenit, Italiassa raviolit ja tortellinit, Saksassa knödelit ja esimerkiksi Puolan "uszkat". Muotoja on paljon erilaisia, samoin kypsennystapoja.

Nepalilaiset momot ovat alunperin Kiinasta, nepalilaiset ovat vain tehneet niistä entistä maukkaampia lisäämällä mausteita. Momot syödään usein kastikkeen kanssa, joka saattaa tekijästä riippuen olla melkoisen tulinenkin.

Kurssilla kävimme ensin ostamassa raaka-aineet; kasviksia, jauhoja ja juustoa. Sitten alkoikin armoton pilkkominen, opettajamme Sakuntala oli armoton, eikä hyväksynyt kasviksiamme ennen kuin ne olivat hyvin pientä silppua. Juusto raastettiin ja tomaatit keitettiin kastiketta varten. Jotta hommaan saatiin vähän lisää jännitystä, meille ilmoitettiin että kokkaamme samalla koko Social Toursin henkilökunnalle. Tähän asti homma olikin ihan helppoa, hyvin selvittiin. Sakuntala otti taikinan käsittelyyn ja näytti meille kuinka taikinapalloista muotoutuu nättejä nyyttejä. Ensimmäiset tekeleeni näyttivät melko säälittäviltä, mutta viimeiset olivat jo ihan momon näköisiä.

Näpertelimme kahta eri mallia, puolikuun muotoisiin tuli kasvistäyte (kaalia, sipulia, porkkanaa, korianteria, valkosipulia ja inkivääriä), pyöreisiin momoihin laitettiin pinaatti-juustotäyte. Momoja höyrytetään 10-15 minuuttia, joka tuntui loputtoman pitkältä ajalta, koska tässä vaiheessa koko porukalla oli jo hirmuinen nälkä. Kokkaamiseen meni kokonaisuudessaan noin 2,5 tuntia, syömiseen noin viisi minuuttia. Herkullista!!!

Ostoksilla.

Kasvikset odottavat pilkkojia.

Täytteet pilkottu ja kastikekin tehosekoitinta vaille valmis.

Tiukkaa keskittymistä keittiössä.

Puolikuun malliset kasvismomot.

Pinaatti-juusto momot, vie kielen mennessään!

Edellinen
Edellinen

Vaeltajan voitelu

Seuraava
Seuraava

Temppeliähky