Kyykky kerrallaan kohti Kirgisiaa

Viime kuussa tulin kotiin edelliseltä vuorireissulta ja seuraava alkaa jo siintää horisontissa. Heinäkuun 5. päivä startataan pienellä, mutta sitäkin tehokkaammalla porukalla kohti Kirgisiaa ja Pik Leniniä.

7134 metriä korkea vuori sijaitsee Pamirvuoristossa Kirgisian ja Tadzikistanin rajalla. Turkish Airlines vie meidät ensin Istanbuliin ja sieltä Oshiin, Kirgisiaan, josta matka jatkuu autolla suoraan Pik Leninin perusleiriin 3600 metrin korkeuteen. Sitten meillä on parikymmentä päivää aikaa hoitaa itsemme huipulle.

Aloitin reissuun valmistautumisen oikeastaan jo viime talvena, treenaamalla isojen vuorten kiipeämiseen tähtäävän ohjelman mukaan. Erilaisia vuorihommiin valmentavia treeniohjelmia tekee amerikkalainen Mountain Athlete. Kuuden viikon Big Mountain-ohjelma vaikuttaa pätevältä, ainakin kevään Island Peakin reissulla treenistä tuntui olevan kovasti hyötyä. Kuntosalitreenit ovat kuntopiirityyppisiä, koko vartalon ja etenkin jalkojen lihaksia vahvistavia. Lähes joka treeniin kuuluu jonkunlaisia kyykkyjä, joista en koskaan ole pahemmin välittänyt. Mutta näin se vain on, että jalat ne siellä vuorilla töitä tekee, joten jokainen kyykky salilla auttaa minua kohti tavoitetta. Kummasti on myös juokseminen alkanut maistumaan, kun on tarpeeksi hyvä syy käydä lenkillä. Väsäsin koristekivistä, jätesäkeistä ja ilmastointiteipistä viiden kilon painopusseja, joita voin lisäillä reppuun painoksi porrastreeneihin. Ei ne hienoja ole, mutta ajaa asiansa!

Vaikka olen vaeltanut paljon ja kiivennytkin jonkun verran, ei varustehankinnoilta säästytty ennen tätäkään reissua. Peruskamppeet kyllä löytyy, mutta 7000 metriä asettaa taas uudenlaiset vaatimukset varusteille ja mm. iso kasa lämpöä on hankittu untuvan muodossa. Viime kesänä ostetut kiipeilykengät eivät tietenkään ole riittävän lämpimät näin korkealle, joten nekin piti tilata. Tällä kertaa tilasinkin sitten suoraan Milletin järeimmät kengät, ettei tarvitse taas lähteä kenkäkaupoille jos tämänkin vuoren jälkeen pitää päästä vielä korkeammalle.

Koska vanha rinkkani on jo tyhjänä melko painava, ostin Nepalista Mountain Hardwearin South col-rinkan, joka painaa tyhjänä alle 2 kg. Vuorella kaikki henkilökohtaiset varusteet on kannettava itse, joten grammanviilaus on paikallaan! Neljän vuodenajan makuualusta on vielä postissa tulossa, samoin uudet kuorihousut.

Ensi viikolle riittää vielä puuhaa; apteekki pitäisi käydä tyhjentämässä, kirjakaupasta matkalukemista, ruokakaupasta jotain naposteltavaa, kameraan vara-akku ja kaikki kamat on sitten vielä saatava mahtumaan reissukassiin. Treenin kanssa ei enää tarvitse stressata, taidan ottaa iisisti ja keskittyä syömään hyvin jotta on sitten energiaa mitä käyttää!

Uusia kenkiä voi sisäänajaa vaikka imuroidessa. Jääraudat on säädetty sopiviksi (en käyttänyt imuroidessa). Suomen kesässä on hyvä testailla untuvavermeitä, vaikka omalla parvekkeella.

Sääennuste Pik Leninille. Onhan se kesälomalla kiva lähtee jonnekin missä on 15 astetta pakkasta.

Edellinen
Edellinen

Ensimmäinen etappi - Osh

Seuraava
Seuraava

Elävä jää