Jakki ja Nakki

Jakki on tärkeä kotieläin Himalajan alueen asukkaille. Niistä saadaan mm. maitoa ja villaa, vuorilla jakki on myös korvaamaton kuormajuhta. Yli 3000 metrin korkeudessa viihtyvät karvakorvat ovat joka päiväinen näky vaelluspoluilla, kun kauppatavaraa ja retkikuntien varusteita rahdataan ylös vuoristoon. Alemmilla korkeuksilla lämpötila on jakille liian korkea, joten siellä käytetään niin sanottua "hybridijakkia", joka on lehmän ja jakin risteytys. Villi jakki saattaa painaa jopa 1000 kg, mutta kesytetty versio on jonkun verran pienempi. Englanniksihan jakki on yak ja tiibetiksi gyag, mutta naispuolista yksilöä kutsutaan Nepalissa ja Tiibetissä nimellä nak. Nakin maidosta tehdään maukasta juustoa ja voita, erityisesti Tiibetissä suosittu juoma on jakkivoitee. Kyllä, teetä johon on sekoitettu voita ja suolaa. Nam.

Viime keväänä olimme matkalla Island Peakille, kun bongasimme Dingbochessa (4350m) mitä suloisimmat jakkikaksoset. Pikkuotukset olivat todennäköisesti korkeintaan kuukauden ikäisiä ja seurasivat emoaan kivikossa hieman epävarmoin askelin.

Syksyllä kun olin jälleen Dingbochessa, kylän raittia käveli vastaan kukapa muukaan kuin samat jakkikaksoset. Kovasti oli veijarit kasvaneet, toinen kävi tervehtimässä nuolaisemalla kameraani.

Pari viikkoa sitten oli taas aika lähteä vaeltamaan kohti Dingbochea. Tällä kertaa vaati useamman päivän kyttäämisen ja kylillä kiertelyn että kaksoset löytyi. Puhtaan valkoinen karva oli jo saanut hieman ruskean sävyjä, joten saa nähdä minkä värisiä niistä tulee "isona". Toivottavasti pääsen tarkistamaan tilanteen taas syksyllä!

Jakki ja Nakki keväällä 2012

Kukkuu! Syksyllä 2012.

Nyt jo niin isoina...

Jakkeja matkalla Everestin perusleiriin.

Edellinen
Edellinen

Heihei Nepal!

Seuraava
Seuraava

Vaeltajan voitelu