Ikiliikkujan New York

New York on täydellinen kaupunki shoppailuun, syömiseen, kulttuurin ja taiteen harrastajalle sekä musiikin ystäville. Mutta se on mielenkiintoinen kohde myös urheilullisille matkaajille. Kuten edellisessä jutussa kirjoitin, kaupunkiin tutustuu parhaiten kävellen. Manhattanin reunoja pitkin kulkee kevyenliikenteenväylät, voit siis valita lenkkeiletkö Hudsonin vai East-joen varrella. Kun shoppailu alkaa puuduttaa, tässä muutama vaihtoehto.

Manhattanilla asuva ystäväni ehdotti spinning tuntia, edellisestä onkin jo aikaa, joten miksei! Soul Cycle-saleja on Manhattanilla useita, me kävimme Union Squaren salilla. Pyöräilykengät voi vuokrata (tavallisia kenkiä ei voi käyttää) paikan päältä. Sali on hieno, polkijoille on pyyhkeetkin valmiina pyörän päällä. Tuleeko täällä muka hiki?

Vetäjä oli energisen oloinen nuori mies ja tunti alkoi heti ensimmäisestä kappaleesta täysillä. Ei mitään lämmittelyä hissukseen, vaan suoraan asiaan! 45 minuutin harjoitus koostui noin 25 minuutin polkuosuudesta, joka poljettiin lähes koko ajan seisaaltaan! Sitten napattiin käsipainot mukaan ja edelleen hissukseen polkien myös hartiat ja käsivarret saivat kyytiä. Tehokas tunti ja hyvä meininki, ikiliikkuja tykkää! Ohjaaja vaikutti hetkittäin sekopäiseltä, mutta se taitaa olla tässä hommassa hyvä ominaisuus. Salilla on hienot suihkutilat (tulee tarpeeseen), joista löytyy pyyhkeet, pesuaineet ja jopa tarvikkeet säärikarvojen ajeluun. Tunti maksaa 35 dollaria, mutta ensikertalaisena maksoin vain 20 ja sain kengätkin ilmaiseksi.

Sisäpyöräily on kivaa, mutta kun aurinko paistaa niin mieluummin sitä polkee ulkona. Vaikka Manhattanin liikenne vähän hirvitti, vuokrattiin polkupyörät Manhattan Velosta (141 17th st). Selvittiin kunnialla Williamsburgin sillalle, jota pitkin pääsee Brooklyniin. Sillalla on omat kaistat pyörille ja kävelijöille, joten täällä ei enää tarvinnut pelätä autoja. Williamsburgissa on lauantaisin ruokamarkkinat ja kirpputori, joen varrella oleva aukio on täynnä ruokakojuja ja tarjolla on kaikkea mahdollista burritoista muffinsseihin. Nappaat vain mukaasi mieluisan annoksen ja voit istua viereiselle nurmikolle syömään ja nauttimaan tunnelmasta. Brooklynistä jatkettiin matkaa Queensiin ja pienen seikkailun jälkeen sieltä siltaa pitkin takaisin Manhattanille. Selvittiin hengissä palauttamaan pyörät vuokraamoon, eikä hintakaan ollut kuin 24,50 dollaria per pyörä!

Pienen tutkimisen jälkeen selvisi, että vain 1,5 tunnin bussimatkan päässä Manhattanilta on Shawangunks-vuoret, jossa yli kolme kilometriä pitkä kallio tarjoaa upeat mahdollisuudet kiipeilyyn. Otin etukäteen yhteyttä kiipeilyopastuksia ja -kursseja tarjoavaan Mountain Skillsiin. Yrityksen perustaja Doug Fergusonin kanssa sovittiin kiipeilypäivä sääennusteen perusteella, eikä olisi paljon parempi päivä voinut olla! Aurinko paistaa kalliolle koko päivän, joten näin keväällä kun on vielä vähän viileää, se lämmitti mukavasti. Koska olin ainoa asiakas, sain valita vapaasti minkä tasoisia reittejä kiivetään.

Aloitettiin helposta kahden köydenpituuden reitistä, jonka jälkeen Doug oli sitä mieltä että etsitään jotain haastavampaa. Suurin osa reiteistä on 2-3 köydenpituuden mittaisia, eikä alueella ole valmiiksi pultattuja reittejä vaan kaikissa on käytettävä omia varmistuksia. Kallion vieressä kaarteli koko ajan isoja korppikotkia ja polulla nähtiin muutama käärmekin.

Viimeiseksi reitiksi Doug ehdotti High Exposurea, on kuulemma legendaarinen reitti, joka on kiivetty ensimmäisen kerran vuonna 1941 käyttäen ainoastaan kolmea piton-pulttia. Reitti oli tosissaan nimensä veroinen, puolessa välissä siirrytään seinämälle joka on ainakin 20 metrin korkeudella ja vähän negatiivinen. Tosin otteet on hyvät joten vaikea se ei ollut, mutta korkeuden ansiosta jännäkakka vaanii kiipeilijää reitin loppuun asti. Siihen olikin hyvä lopettaa ja väsynyt mutta onnellinen ikiliikkuja palasi takaisin Manhattanin sykkeeseen auringonlaskun aikaan.

Spinningissä

Ruokamarkkinat Williamsburghissa.

Pyörillä Brooklynissa

Kalliokiipeilyä Shawangunkseilla

Kalliokiipeilyä Shawangunkseilla

Edellinen
Edellinen

Elävä jää

Seuraava
Seuraava

Kävelijän kaupunki