Varusteet

Vihdoinkin pääsen kirjoittamaan tätä juttua! Kaikenlainen varustesäätö jäi vähän viime tippaan kun työkeikka laivalla venähtikin viikonlopusta kymmeneen päivään ja sen jälkeen aikaa oli enää kaksi kokonaista päivää ennen Ranskaan lähtöä. Onneksi kaikki oli muuten valmista ja selkeää, vain repun valinta jäi ihan viime metreille.

Juosten vai kävellen..?

Koska tämä reissu tulee olemaan samalla myös treeniä syksyn pitkää vuorijuoksukisaa varten, haluaisin mahdollisuuksien mukaan juosta osan matkaa. Käytännössä tämä tulee tarkoittamaan niitä päiviä kun repussa ei ole kovin monen päivän ruoat ja polku ylipäänsä on juostavaa. Sitä varten piti kuitenkin hankkia sopiva reppu, vanha Salomonin juoksureppuni (XA25) oli hieman liian pieni tähän tarkoitukseen ja omatekoinen reppuni liian iso, joten tilasin Gossamer Gearin Fast Kumon. Ensinäkemältä olin sitä mieltä, että sekin on liian pieni varusteilleni ja olin jo lähettämässä reppua takaisin Slovakiaan, mutta onneksi koepakkasin sitä useamman kerran ja oikeat “asetukset” löytyi sittenkin. Telttani (X-Mid Pro 2) ja vilttini (Loco Libre Gear) vie eniten tilaa, enkä oikein halunnut näistä lähteä tinkimään. Taannoisen Pyreneiden reissun ukkosmyrskyt on vielä tuoreena mielessä, joten millään pikku tarpilla en suostu Alpeille lähtemään, enkä halunnut ostaa uutta ohuempaa vilttiä. Tulevaisuuden vastaavanlaisia reissuja ajatellen voisin joskus hankkia esimerkiksi Tarptentin Notchin, jonka pelkkää ulkotelttaa tuolla voisi käyttää ja se on tunnetusti myös melko myrskyn kestävä majoite muotonsa vuoksi. Fast Kumon reppuosa on 28 litran vetoinen, 8 litraa lisää tulee taskuista. Kun ruokaa on enemmän, saan teltan kiinnitettyä repun päälle. Olkahihnoissa on tosi hyvät pullotaskut, joissa käytän Camelbackin lötköpulloja, Salomonin pullot oli näihin taskuihin vähän liian korkeat. Olkahihnan vetoketjutaskuun mahtuu helposti myös puhelin ja lantiovyön taskuihin saa naposteltavaa käden ulottuville.

Alpeilla matkat kylien (ja ruokakauppojen) välillä on aika pienet, pisin välimatka (tietääkseni) on noin 100 km. Silläkin välillä pystyy koukkaamaan ylhäältä vuorilta alas laaksoon kauppaan, jos tulee kriittinen tilanne. Usein matkan varrella on myös miehitettyjä alppimajoja, joita voi hyödyntää vaikkei niissä yöpyisikään. Monen majan pihalla saa telttailla pientä korvausta vastaan. Kovin monen päivän ruokia en siis joudu kerralla kantamaan, tai sehän tietysti riippuu siitä miten reippaasti askel vie eteenpäin!

Jonkun aikaa vatvoin X-Midin (teltta) ja Trailstarin (tarppi) välillä, mutta käytyäni pystyttämässä molemmat lähimetsään, päädyin X-Midiin sen helppouden takia. Olen käyttänyt Trailstaria aika vähän ja siksi sen pystyttäminen ei vieläkään ole kovin sujuvaa. Umpinainen teltta tuntuu mukavammalta vaihtoehdolta myös yöpyessä leirintäalueilla, joita matkan varrelle varmasti sattuu. Tälle reissulle olen vaihtanut Tyvekin Polycro-muoviin (maavaate) ja reppuun ison kuivapussin tilalle Nylofume-sisäpussin*, niistäkin siis keveni reppu hieman.

Yyberlaittia

Vanha kunnon Thermarestin Neoair Xlite (340g) alkoi CDT:llä loppumatkasta vuotamaan, enkä ole yrityksistä huolimatta löytänyt siitä reikää, joten oli oiva tilaisuus vaihtaa se kevyempään Thermarestin Uberliteen (250g)*. Tätä tuotetta ei enää valmisteta, koska siitä on ilmeisesti tullut niin paljon reklamaatioita. Onhan se materiaali tosi ohutta, varmasti sen saa rikki helposti jos ei ole varovainen. Kaverini Skybird on kuitenkin onnistunut pitämään kyseisen makuualustan ehjänä muun muassa koko Continental Divide Trailin (4500+ km), joten näen tässä enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Paikkasarja on kyllä mukana jos käy huonosti!

Vaihdoin myös kattilan pienempään, koska aikaisemmin käyttämäni Snowpeakin 900 ml kattila vie niin ison tilan ja pärjäisin paljon pienemmälläkin. Tilalle tuli Toaksin 650 ml titaanikattila*, johon mahtuu kuitenkin vielä se pienempi 100g kaasupatruuna. Kahvikupista en luovu! Suurin syyni kantaa kaasukeitintäkin on se, että haluan aloittaa aamuni kuumalla kahvilla.

Vaatteet

Vaatteissa vaihtuu oikeastaan vain sadevaatteet, housujen tilalla on nyt sadehame ja Marmotin Mitre Peak goretakin sijaan lähtee mukaan kevyempi Montanen Minimus Lite-takki. Viltin kanssa nukkuessa tykkään käyttää hupullista untuvatakkia, muuten lämpötilojen puolesta olisi huputonkin varmasti riittänyt. Merinokalsarit jätän nyt kotiin, niiden sijaan otan kylmiä päiviä varten juoksutrikoot, joita voin käyttää myös öisin. Yleensä minulla on ollut molemmat. Erillisiä yösukkia en myöskään ota nyt mukaan, vaan kaksi paria sekä ohuita Injinjin varvassukkia* ja Darn Toughin vaellussukkia, joita käytän päällekkäin. Pesen toisia pareja sitten matkan varrella ja käytän yösukkina niitä, mitkä sattuvat olemaan sillä hetkellä puhtaimmat. Auringolta suojaamassa on lippis ja pitkähihainen aurinkohuppari, alusvaatteet tietysti merinoa.

Olen testaillut tänä keväänä ja kesänä ison määrän erilaisia (ja eri merkkisiä) juoksukenkiä kisoja varten, sinne tarvitsee kuitenkin ainakin 2 tai jopa 3 paria. Yleensä monissa malleissa loppuu leveys sitten kun matkat venyvät tarpeeksi pitkiksi, mutta olen löytänyt hyviä vaihtoehtoja vanhojen tuttujen Topon ja Altran lisäksi. Meikäläisen jalkaan on yllättävän hyvin sopinut esimerkiksi Saucony Xodus Ultra sekä Hoka Tecton 2. Tälle reissulle otan kuitenkin NUTSilla käyttämäni Topo Mountain Racer 2:set. Voi olla etteivät ne kestä koko matkaa, mutta eiköhän Ranskasta löydy juoksukenkiä sitten jos näistä pohjat tippuu.

Elektroniikka

Tälläkään osastolla ei ole tullut kovin suuria muutoksia, otsalamppu on vaihtunut kevyempään Nitecoreen ja puhelin uudempaan Samsungiin. Kameraa en tälle reissulle ota mukaan ollenkaan, vaan kuvailen puhelimella. En ole vaihtanut vanhaa kunnon Garmin inreachiäni Mini-versioon, koska haluan että minulla on kartat jossain muuallakin kuin puhelimessa. Uutta on Suunto Vertical-kello, jonka hankin loppukesän kisoja ajatellen. Olen ladannut kartat ja reitin myös siihen, jotta voin harjoitella sen käyttöä kisaa varten (ensimmäiset 300 km reittiä ei ole merkitty). Helmikuusta asti olen käyttänyt toistakin kelloa (kyllä, kahta kelloa yhtä aikaa), koska osallistun First Beatin juoksututkimukseen ja sieltä tuli Garmin Fenix 7 pro solar. Se oli minulla toisena vaihtoehtona viime talvena kun pohdin uuden kellon ostoa, joten on ollut todella mielenkiintoista päästä käyttämään näitä yhtä aikaa ja vertailla ominaisuuksia. Tähän mennessä tehtyjä havaintoja kellojen eroista on esimerkiksi akun kesto; kun Garminia pitää ladata, on Suunnossa vielä 50% akkua jäljellä. Garmin antaa Suuntoa tarkempaa dataa monista asioista, kuten unen vaiheista ja juoksemisesta. Voin raportoida näistä vielä tarkemmin reissun jälkeen.

*Osa varusteista on saatu suomalaisesta kevyiden retkeilyvarusteiden verkkokaupasta, Farlitesta. Lighterpack-lista löytyy täältä.

Edellinen
Edellinen

Vihdoinkin!

Seuraava
Seuraava

Seikkailukesä 2024