Elvis nevöhööd

Kulttuurimatkoilla ja vaelluksilla meillä on aina apuna ja ilona paikallisopas kohdemaasta. Tällä kertaa Tiibetissä se oli Pema, joka on opiskellut mm. englantia, historiaa ja buddhalaisuuttaa. Hänen tietomääränsä oli uskomaton, minäkin opin paljon uusia asioita matkan aikana, vaikka olin ollut Tiibetissä jo useamman kerran. Pema on myös erittäin tyylikäs; kun saavuimme Lhasaan kahden vuorokauden junamatkan jälkeen kuka minkäkin hajuisena, meitä oli vastassa herrasmies mustiin housuihin, liiviin ja pikkutakkiin pukeutuneena.

Paikallisopas on ikkunamme Tiibetiläiseen elämäntyyliin ja tapoihin. Myös heidän omat elämäntarinansa ovat mielenkiintoisia ja hyvin erilaisia kuin meidän. Eräs aikaisemmista tiibetiläisoppaistamme oli lähetetty pienenä tyttönä yksin Intiaan kouluun, eikä hän nähnyt vanhempiaan vuosikausiin. Pema sen sijaan on muuttanut Lhasaan jo 12-vuotiaana kotikaupungistaan Etelä-tiibetissä, asumaan tätinsä ja setänsä kanssa ja käymään koulua. Pema haluaisi ryhtyä munkiksi, mutta se ei ole nykyään helppoa, koska lupa pitää anoa hallitukselta.

Eräänä iltana rupattelimme taas Peman kanssa kaikenlaisista asioista ja hän kertoi alunperin opiskelleensa tanssia. Siitä innostuneena minäkin selittämään, että olen myös harrastanut tanssia. Boogie woogie ja lindy hop eivät sanoneet Pemalle mitään, joten yritin kuvailla tyylilajia; Elvis Presley, king of rock’n roll, you know!? Vastauksena oli vain iso kysymysmerkki, Elvis on Tiibetissä nevöhööd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pema Tashi

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*